Skoči na glavno vsebino

V okviru letošnje Safe.si kampanje Nazaj v šolo, ki smo jo posvetili problematiki pomanjkanja spanja zaradi uporabe interneta pri mladostnikih, v petek 10. novembra 2023 s pričetkom ob 9.10 pripravljamo spletno interaktivno predstavo za učenke in učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol z naslovom ‘Ali premalo spim zaradi interneta?’.

K sodelovanju smo povabili improvizatorje KUD KIKS, in sicer bosta Rok Bohinc in Dino Kapetanovič na zabaven in kreativen način predstavila to aktualno in perečo problematiko ter nasvete, kaj lahko najstniki sami naredijo, da si zagotovijo dovolj nočnega počitka in omejijo motilce, kot so mobilni telefoni, internet, sporočila ipd.

Raziskave kažejo, da štiri petine slovenskih najstnikov spi premalo. V Safe.si raziskavi o vplivu interneta na duševno zdravje mladostnikov pa je več kot polovica najstnikov v osnovni in srednji šoli poročala, da jim zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij primanjkuje spanca.

Najstnikom se ritem spanja že zaradi biološko-razvojnih procesov spremeni in zamakne za 2 uri v primerjavi z vzorci spanja, ki so jih imeli kot otroci. Zvečer težje zaspijo, zjutraj pa morajo vstajati zgodaj zaradi obiskovanja pouka v šolah. Poleg tega pa pogosto zvečer ali celo pozno v noč uporabljajo mobilne naprave in si s tem še podaljšujejo budnost in otežijo uspavanje.

Spanje je ključno za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Premalo spanca pušča posledice na zdravju, učnem uspehu, počutju in povzroča tudi razdražljivost, hiperaktivnost in nagnjenost k tveganim vedenjem. Pomembno je torej, da mlade ozaveščamo o pomenu spanja, posledicah neprespanosti in o vplivu, ki jih ima na vse to uporaba interneta.

Vabimo vas, da si skupaj z učenci ogledate predstavo. Prenos bo potekal preko YouTube, povezavo za ogled pa boste prejeli ob prijavi preko e-pošte in dan pred dogodkom po e-pošti. Na isti povezavi bo takoj po dogodku na voljo tudi posnetek predstave. 

Predstava vsebuje interaktivne elemente, v izvedbo katerih bodo predvidoma vključeni tudi učenci. Zato je zaželeno, da se učencem omogoči dostop do spleta preko računalnikov (npr. v računalniški učilnici) ali preko mobilnih telefonov oz. tablic.

  • Datum: 10. 11. 2023
  • Ura: 9.10
  • Trajanje: 45 minut

Prijava na interaktivno spletno predstavo

 

(Visited 56 times, 1 visits today)
Dostopnost