Skoči na glavno vsebino

Na šoli bomo pričeli izvajati dejavnosti s pomočjo terapevtskih psov in njihovih vodnikov. Dejavnosti bodo potekale v posameznih razredih, psa pa bodo učenci morda srečali tudi na šolskem hodniku ali v šolski knjižnici, zato vam želimo v nadaljevanju posredovati nekaj informacij

Terapevtski psi so šolani psi, ki s svojim vodnikom izvajajo dejavnosti v okviru Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke Pomagačke. Psi so posebej izbrani za te dejavnosti, umirjeni, ubogljivi in vajeni stikov z različnimi ljudmi. Dvakrat letno so skrbno veterinarsko pregledani. Ti pregledi zagotavljajo, da je pes ustrezen za bližnje stike z ljudmi, nima zajedavcev ipd. Vodnik skrbi za njegovo higieno.

Tačke pomagačke (psi in njihovi vodniki – prostovoljci) obiskujejo otroke v šolah in vrtcih, v bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih, starejše v domovih, varovance v dnevnih centrih, otroke v knjižnicah. V številnih ustanovah so ti psi dobrodošli gostje, saj druženje s kosmatincem razveseljuje, pomirja, zmanjšuje stres, krepi samozavest in spodbuja socialne stike. Več o terapevtskih psih lahko preberete na: https://www.tackepomagacke.si/

Srečanje učencev s psom skrbno pripravljamo. V času obiska načrtujemo naslednje vsebine:

  • pogovor o živalih in skrbi zanje,
  • pogovor o pravilnem, varnem vedenju ob psu,
  • reševanje nalog, ki jih otrokom zastavi kuža ali pa jim »pomaga pri reševanju«,
  • neposreden stik otrok s kužkom – lahko ga pobožajo in mu ponudijo priboljšek ob pomoči vodnika.

Obisk terapevtskega psa in vodnika traja običajno eno šolsko uro. Če se kdo od otrok boji ali ima drugačne zadržke, se o tem predhodno pogovorite z učiteljico. V stik s psom seveda nikogar ne silimo. Večinoma pa tudi zadržani otroci po začetnem opazovanju sami stopijo do kužka in ga želijo pobožati. Med obiskom skrbimo za varnost. Prosimo vas, da se z otroki pred obiskom pogovorite – kuža je živo bitje, ki ga glasno vpitje, nenadne kretnje in prerivanje moti, prestraši. Otroci to običajno razumejo in upoštevajo.

Otroci se kužka praviloma iskreno razveselijo in navdušeno sodelujejo. Zato verjamemo, da bodo kužki sklenili nekaj novih prijateljstev in da bo druženje s terapevtskim psom prijetna izkušnja za vse.

Mojka Mehora Lavrič

(Visited 145 times, 1 visits today)
Dostopnost