Skoči na glavno vsebino

Na šolo smo prejeli ponudbo za izvedbo brezplačne delavnice, ki jo izvajajo v Rotary klub Koper Academia Litoralis. Preko projekta “Ambasadorji opraševalcev” želijo osnovnošolce ozaveščati o pomenu opraševalcev.

V ta namen smo v torek, 4. aprila 2023, sprejeli na šolo gospoda Grega Šarka z Oddelka za biodiverziteto Univerze na Primorskem, ki nam je predstavil opraševalce.

Prvošolci in drugošolci smo tako spoznali, da so opraševalci različne živali, predvsem žuželke, katerih naloga je opraševanje rastlin. Najbolj znani opraševalci so medonosne čebele. Med divje opraševalce pa spadajo čmrlji, čebele samotarke in muhe trepetavke, pa tudi ose, metulji, vešče, mravlje in hrošči.

Učenci so spoznali, da je opraševanje ključno za razmnoževanje rastlin. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako lahko kot posamezniki ukrepamo, da bi jih zaščitili. Po kvizu, kjer smo utrdili še svoje znanje, smo se še odpravili na šolski travnik, da bi pobliže videli še kakšnega opraševalca. Kljub temu, da je ta dan pihala izredna burja in je bilo zelo hladno ter v mreže nismo uspeli ujeti nobenega opraševalca, smo se izredno zabavali.

Zahvaljujemo se gospodu Gregu, dvema spremljevalcema – prostovoljcema iz Norveške in Madžarske, in Rotary klubu Koper za poučne brezplačne delavnice.

Učiteljica Senja

(Visited 195 times, 1 visits today)
Dostopnost