Skoči na glavno vsebino

2014

logci

PROJEKT Z MEDNARODNO UDELEŽBO DOBIMO SE PRI SVETILNIKU! 

Projekt je sofinanciran s strani Zavoda za šolstvo Republike Slovenije.

Cilje so nam pomagali preseči sponzorji in donatorji, prostovoljni sodelavci iz širšega in lokalnega okolja ter starši naših učencev. (Vsi so navedeni v priložnostni publikaciji.)

Hvala vsem.

 

NAŠA SKUPNA ZGODBA

Letošnji naslov projekta napoveduje zgodbo, ki se lahko odvija le v mestu s svetilnikom. Piran je zaradi svoje obmorske lege poseben, skrivnosten in čudovit prav v vseh pogledih. Včasih na to malce pozabimo in vsega tega ne vidimo. No, mi smo se tokrat potrudili na široko odpreti oči, povabili k sodelovanju ljudi iz domačega okolja in se odpravili pustolovščinam nasproti. In to takšnim, ki jim ni konca.

Če živimo v tako posebnem mestu, se ne moremo skriti pred obiskovalci. Zakaj se torej še sami, tu in tam ne bi prelevili v turista, ki strastno raziskuje najbolj skrite kotičke Pirana? Zakaj preprosto ne bi uživali v ozkih ulicah, ki bi nam lahko zašepetale zgodbe iz preteklosti, malo bolje spoznali Tartinija, ki je znan po vsem svetu, lovili ribe, se sprehodili po tržnici, se s prijatelji lovili po Tartinijevem trgu, si predstavljali lepo Pirančanko na balkonu Benečanke, se povzpeli na svetilnik in se za trenutek pretvarjali, da smo svetilničarji, se prepustili soncu, burji, zvoku galebov in morja … ?

Odločili smo se torej raziskati svetilnik, simbol varne vrnitve v domači pristan, turizem skozi otroške oči.  Prav je, da se odpravimo v svet, kot je tudi prav, da se spet varno vrnemo domov. Zato smo k sodelovanju povabili učence in mentorje iz Turčije (Doga Koleji, Mersin), Romunije (Gheorghe Titeica School Costantza, Costantza) in Črne gore (OŠ Savo Ilić – Dobrota, Kotor). Vsi prihajajo iz obmorskih mest, v katerih so svetilniki. Z druženjem, skupnim raziskovanjem in učenjem, spoznavanjem, predvsem pa s sklepanjem novih prijateljstev smo zgradili nove poti in če dobro pogledate, si tu in tam naši svetilniki pošljejo prav poseben »mežik«. Malce za šalo, malce zares – mednarodni prostor je učilnica, ki ne pozna meja. Je učilnica, ki ti ponudi toliko, kot si željan prejeti. Prav vsak izmed učencev, učiteljev, staršev in meščanov lahko postane del nje, obogati sebe in druge.

Ko se povzpneš na piranski svetilnik, se ti zdi, da si na vrhu sveta, da lahko objameš širno morje in da zmoreš vse. Otroci in odrasli, domačini in turisti. Vsi smo bili navdušeni, da smo odprli vrata svetilnika, pokukali v življenje in delo svetilničarja, ustvarjali in postavili razstavo prav v svetilničarjevem stanovanju. Za nekaj časa smo mu vdihnili življenje in mu prišepnili obljubo, da se kmalu spet dobimo pri svetilniku!

Ustvarjalnost in radovednost sta nas vodili skozi potovanje po svetilniku in Piranu, po preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Zagotovo bomo nekega dne slišali za katerega izmed naših učencev, ki bo postal kreativen kuhar, uspešen vodja hotela, prijazen natakar ali prodajalec, skrivnosten pisatelj ali glasbenik, plesalec, ki bo črpal ideje za svoje gibe v valovanju morja, spreten restavrator, učitelj, ki bo z navdušenjem pripovedoval zgodbe o svetilniku, strasten biolog, fotograf … Piran s svojim svetilnikom zagotovo pušča pečat v življenju vsakogar izmed nas. Saj smo vsi mi Piran.

Vsi skupaj smo ustvarjali, raziskovali, se pogovarjali, se učili in učili. Pa se naša pot še zdaleč ni zaključila. Porajajo se nove ideje, odpirajo se nova vrata. In zagotovo velja: »Dobimo se pri svetilniku!«.

Projekt je bil zasnovan v želji po obuditvi zavesti, da živimo v turističnemu kraju, potencialnem za razvoj posameznika in skupnosti. Naravne in kulturne danosti ter vztrajni posamezniki tvorijo mrežo, konstrukcijo, ki lahko predstavlja odlično ogrodje kakovostnega življenja v obalnem mestecu. Od vseh nas je odvisno, ali bomo zapluli naprej ali pa obtičali nekje med nebom in zemljo.

Sodelovanje z gosti iz tujine in lokalnimi zunanjimi sodelavci je pravzaprav preseglo pričakovanja. Vzpodbudno je dejstvo, da smo navezali stike, ki nas vodijo v nadaljnje sodelovanje in razvoj. Praktično smo ne le uresničili zastavljene cilje, temveč smo si zadali nove, saj je področje, ki smo si ga izbrali za raziskovanje in delovanje, dokaj obsežno.

Še naprej bomo sodelovali s šolami iz tujine in lokalnimi društvi ter posamezniki, izkoristili konkretne danosti za nazorno poklicno orientacijo, razvijali naklonjenost in pozitiven odnos do domačega kraja ter zavest, da smo vsi lahko aktivni udeleženci dogajanja v domačem kraju. Domači kraj naj ne bo nekaj, na kar nas morajo opozoriti zunanji gostje, naj bo nekaj, kar s ponosom pokažemo svetu.

S pomočjo dosedanjih in novih sodelavcev bomo v prihodnje skušali vrata piranskega svetilnika, ki je bil predolgo zaprt za javnost, obdržati odprta, saj je to poseben kotiček, biser našega mesta.

Projekt Dobimo se pri svetilniku! je obljuba, da se bomo k svetilniku vračali vedno znova. S svojimi idejami, zgodbami, novimi prijateljstvi, ustvarjalnostjo, zagnanostjo in ljubeznijo do domačega kraja.

In ne pozabite: Dobimo se pri svetilniku!

                                               Koordinatorica projekta

                                               Vika Kuštrin

 PRILOGE:

POVEZAVI:

 

(Visited 65 times, 1 visits today)
Dostopnost